Uiteindelijk hebben er in 3 weken tijd 38 mensen gestemd in de poll of er een Nederlands Magento Forum zou moeten komen. Daarvan stemmen er 16 tegen en 22 voor. Sowieso is het aantal stemmen erg laag, maar ik weet wel hoe dit komt:
- Het aantal bezoekers op webwinkelblog.nl is nog niet erg hoog
- Magento is in Nederland nog niet van de grond (90% van de webwinkeleigenaarszal nog nooit van Magento gehoord hebben)
- De community in Nederland is om te huilen.
Op punt 3 wil ik graag nog eventjes doorgaan. Zoals al eerder gezegd programmeren wij onze shops in osCommerce. De community achter osCommerce is fantastisch. Iedereen denkt, ontwikkeld en helpt mee om van osCommerce een zeer compleet systeem te maken. Er zitten mensen achter de community die zich buigen over jouw probleem en meehelpen een oplossing te vinden. Dit kost tijd, voor iedereen.
Zoals iedereen weet kun je tijd omzetten in geld. Als je immers bezig bent met het oplossen van andermans problemen, zou je in diezelfde tijd ook voor jezelf kunnen werken (en dus geld verdienen).
Magento heeft hier echt nog problemen mee. Want hoewel het e-commerce programma Open Source is, het lijkt wel alsof iedereen er geld mee wil verdienen. Dat is natuurlijk geen goede basis om een Open Source community op te bouwen. Neem nu de Nederlandse Magento vertaling (die je overigens hier kunt downloaden). Niemand had zin om deze vertaling te maken. Iedereen wil alleen maar profiteren. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Nu kun je zeggen: “Waarom doe jij het dan niet?” Simpele reden is gewoon dat ik nog geen Magento gebruik, en het mij ook tegenstaat om vrijwillig dingen te doen voor een community die gebaseerd is op eigenbelang.
Ik vind het top dat Actus Media er nu voor gezorgd heeft (in samenwerking met Inline Media, laat ik ze niet vergeten) dat er een Nederlandse vertaling voor Magento is. Maarrrrrrr…. de manier waarop staat mij tegen. Om de vertaling te downloaden moet ik eerst door een pagina scrollen met een uitgebreid schrijven dat Actus Media dé Magento professional is. Daarna vragen ze ook nog om een donatie.
De denkwijze van Actus Media stoort me. Het maken van de vertaling levert je al bekendheid op en wellicht nieuwe klanten. Is dat dan niet genoeg? Moeten mensen ook nog doneren? osCommerce mensen helpen elkaar en vragen ook wel eens om een donatie, maar dat is voor het harde werk. Jullie betalen 350 euro (omdat je geen zin hebt om het zelf te doen) en verlangen vervolgens van de community dat ze dit terug doneren. Tevens hebben jullie de Nederlandse vertaling ook nodig voor klanten.
Op dit moment zijn we druk bezig met drie osCommerce shops, maar als deze klaar zijn neem ik even geen nieuw werk aan en duik ik in Magento. Als ik genoeg basiskennis in huis heb start ik zeker een Magento Forum op waar ik iedereen probeer te helpen (tot op zekere hoogte natuurlijk ;-)) Iedereen is dan ook welkom natuurlijk!
Mijn frustratie is er in ieder geval uit, ik vind het jammer dat Magento OPEN SOURCE verziekt wordt door mensen die er persé geld mee willen verdienen.
Heb je ook een mening over bovenstaand bericht?
2 comments…
Mischa Kroon 14 juli, 2008, 13:18
Ik vind het wel logisch dat mensen geld willen verdienen, voor het werk dat ze doen.
De manier waarop dingen vaak aan open source projecten worden toegevoegd is als de opdrachtgever waarvoor werk word gedaan toestemming geeft het werk weer terug te geven aan de community.
Het is dan “een kleine moeite”.
Voor wat betreft contributies van anderen: als het gratis is dan is het mooi en vind ik het eigenlijk niet gepast om erover te zeuren.
Met uitzondering van toegevoegde waarde dus:
vermijden omdat
hierop kan het verbeterd worden etc.
Sjonnie 11 februari, 2009, 12:49
Actus Media is eigenlijk ook gewoon een geflopte eenmanszaakje. Beloven een hoop, krijgen niks voor elkaar. Ook wat betreft Magento, een zekere Pascal Vos (ook van Actus Media) belooft gouden bergen en de beste expertise. Als het er echter op aankomt dan presteert meneer Pascal Vos 3x niks. Wil je een website bouwen ga dan liever naar een professioneel bedrijf, dan heb je in ieder geval dat beloftes in de meeste gevallen worden nagekomen.